OAO har som mål, at de mange beskæftigelsespolitiske ordninger til at understøtte ledige og personer på med nedsat arbejdsevne skal bruges til at hjælpe den enkelte til fast tilknytning på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår. Eller i hvert fald så ordinære som muligt. Ordningerne må ikke bruges til fortrængning af ordinært personale.
Udviklingen for ansættelse på særlige vilkår på de offentlige områder
OAO følger derfor udviklingen af forskellige beskæftigelsespolitiske ordninger gennem indsamling af statistisk materiale på de tre offentlige områder. Ordningerne, der følges, er virksomhedspraktik, løntilskud, fleksjob, seniorjob mv. Du kan finde det statistiske materiale på denne side.
Overenskomstområdet
Som overenskomstpart har OAO også været med til indgå en række aftaler på alle tre offentlige områder, der bl.a. skal fastholde medarbejdere med nedsat arbejdsevne og deltager i oplæring og integrering af personer, der har svært ved at komme i arbejde. Disse aftaler er blevet understøttet af tilhørende partfælles udarbejdet vejledninger, der, udover at beskrive ordningerne, også beskriver eksempelvis SU’s rolle i integration af ansatte på kanten af arbejdsmarkedet. Disse vejledninger for de tre offentlige områder finder du her:
- Staten:Vejledning om socialt kapitel i staten
- Regionerne:Vejledning om det sociale kapitel
- Kommunerne:Vejledning om det sociale kapitel - Ansættelser på særlige vilkår og tilhørende bilag
Til tillidsrepræsentanten
OAO har selv udgivet to vejledninger til brug for tillidsrepræsentanterne. Tillidsrepræsentanterne spiller en stor rolle i at sikre, at arbejdspladsen lever op til reglerne, så der ikke sker misbrug af ordningerne, herunder at der opstår et skævt forhold mellem ansatte på almindelige og særlige vilkår. Vejledningen beskriver der rettigheder og muligheder for indflydelse tillidsrepræsentanten har.
Vejledning og statistikker kan læses her på siden.