Udgivet: 21-03-2012 | Redigeret: 22-03-2012Pr. 31. marts 2012 omlægges grundbeløbsniveauet på statens område fra 1. oktober 1997 til 31. marts 2012. Omlægningen sker ved at alle beløb i 1. oktober 1997-niveau forhøjes med procentreguleringen på 31,0660 pct. og herefter afrundes.
Tillæg, der er fastsat som årlige grundbeløb, og som efter procentregulering udgør mindre end 3.200 kr. afrundes til nærmeste hele krone. Tillæg der efter procentregulering udgør 3.200 kr. eller mere afrundes til nærmeste hele 100 kr.
Du kan ikke anvende omregneren til at regne på skala- eller basislønninger, eller på tillæg, der er fastsat pr. ydelse eller pr. tidsenhed, f.eks. aften/nat-tillæg.
Udgivet: 19-12-2011 | Redigeret: 02-01-2018Lønnen for alle statsansatte stiger mindre end forventet. Den 1. april 2012 stiger ansatte i staten med 1,31 procent. Da overenskomsten blev indgået for godt et år siden var det forventningen, at lønnen ville stige med 1,70 procent.
Topforhandler på statens område Flemming Vinther udtaler: Da vi indgik overenskomsten for det statslige område, forsøgte vi at tage højde for den private lønudvikling. Som alle ved, er det svært at spå - særligt om fremtiden. Nu kender vi den reelle lønudvikling i den private sektor, og den har været mindre, end vi forventede. Det betyder en justering af de kommende lønstigninger for statens ansatte. Det er ærgerligt men en konsekvens af reguleringsordningen.
Reguleringsordningen sikrer parallelitet i lønudviklingen mellem det offentlige og private område. Og den betyder, at de offentlige ansatte ikke bliver lønførende i forhold til det private arbejdsmarked. Samtidig betyder reguleringsordningen, at lønnen for de offentligt ansatte ikke sakker bagud i forhold til de privat ansatte. Det er et godt redskab, som betyder en stabil og ansvarlig lønudvikling i den offentlige sektor, udtaler Flemming Vinther.
Flemming Vinther er bekymret over udviklingen i den private sektor. Tallene understreger, at den private sektor er i bakgear. Regeringens kickstart af dansk økonomi er nødvendig og tiltrængt. Det er vigtigt, at vi atter får gang i hjulene og skabt optimisme.
Kontakt
Flemming Vinther, formand for CFU, mobil 20 41 93 61
CFU består af de tre centralorganisationer: Akademikernes Centralorganisation, AC, Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab, SKAF og Offentligt Ansattes Organisationer, OAO-Stat, der tilsammen dækker ca. 95,4 pct. af alle statsansatte.
Udgivet: 19-12-2011 | Redigeret: 27-01-2012Aftalen om reguleringsordningen er ikke nogen selvfølgelighed men skal fornyes ved hver overenskomstindgåelse. Fortsættelse af reguleringsordningen har været et krav ved de seneste mange overenskomstfornyelser.
Hovedformålet med reguleringsordningen er at sikre en nogenlunde parallel lønudvikling mellem den offentlige sektor og den private. I grove træk sker der en efterregulering af de offentlige lønninger med 80 pct. af den opgjorte forskel i lønudvikling. Forskellen udmøntes pr. 1. april.
Ordningerne på det statslige, det kommunale og det regionale område er lidt forskellige, men de overordnede principper er de samme.
I staten har udmøntningen været anvendt til at justere de generelle lønreguleringer, og ordningen har udmøntet både positivt og negativt.
Figuren herunder viser udmøntningen fra 1997 til 2012. Indtil 2001 har udmøntningen overvejende været positiv, mens den især de to seneste overenskomstperioder overvejende er gået i minus (OK05 og OK08).
En opgørelse af udmøntningen fra 1997 til 2011 viser dog, at de statsansatte over tid har haft positivt udbytte af ordningen svarende til 0,2 pct. pr. år.
Kilde: Moderniseringsstyrelsen og egne beregninger
Udmøntningen fra reguleringsordningen beregnes på baggrund af de faktisk opgjorte lønstigninger i staten og på det private område.
Reguleringsordningen har fordele og ulemper. Når den private lønudvikling er højere end den der måles i staten følger de statsansatte med op. Godt nok med en forsinkelse i udmøntningen, og kun med 80 procent af den konstaterede forskel.
Når den private lønudvikling er mindre end lønudviklingen i staten, reguleres de aftalte stigninger tilsvarende nedad. Men også kun med 80 procent af den målte forskel.
Reguleringsordningen kan ikke alene vurderes ud fra de sidste to overenskomstperioder. Ordningen sikrer på langt sigt en samlet statslig lønudvikling parallelt med den samlede private lønudvikling.
Dens eksistensberettigelse er størst, når muligheden for at aftale generelle offentlige lønstigninger er mindst. Hvis ordningen skal afskaffes skal man tro på muligheden for at opnå et forlig, der sikrer en udmøntning der er lig med eller højere end på det private område.
Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 05-02-2013Informationspjece om resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og CFU
Pjecen beskriver det overenskomstresultat, der er indgået mellem Finansministeriet og de faglige organisationer i staten for perioden 2011 til 2013.
Formand for OAO-Stat og CFU, Flemming Vinther, beskriver i pjecen baggrunden for forhandlingerne, og hvordan de har påvirket resultatet. Betydningsfulde faktorer har været finanskrisen, en "gæld" for de statsansatte (for at have været lønførende i forhold til det private arbejdsmarked i de seneste år), og en generel politisk uro.
Konkret er der under overenskomsten aftalt lønstigninger på 1,48 pct. i 2011 og 1,7 pct. i 2012. Men de 1,48 pct. i 2011 modsvarer nøjagtigt "gælden" fra OK08, og vil derfor ikke kunne ses på lønsedlen. I 2012 vil de 1,7 pct. betyde, at reallønnen kan fastholdes i forhold til vurderinger over prisudviklingen, som de ser ud i dag. De 1,7 pct. kommer som generelle lønstigninger og kommer derfor alle medlemmer til gode.
Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 05-02-2013OK11-resultatpapiret præsenterer resultatet af overenskomstforhandlingerne mellem Finansministeren og Centralorganisationernes Fællesudvalg.
Overenskomster og aftaler fornys for en 2-årig periode fra 1. april 2011 til 31. marts 2013.
Hovedpunkter i aftalen:
- Aftalen indeholder generelle lønstigninger. Fra 1. april 2011 med en stigning på 1,48 pct. og fra 1. april 2012 med en stigning på 1,67 pct.
- Parterne har besluttet at videreføre reguleringsordningen.
- Parterne vil nulstille reguleringsprocenten og omlægge grundbeløbsniveauet.
Udgivet: 12-12-2011 | Redigeret: 03-05-2019Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 19-10-2011Løn
- Generelle, procentuelle lønstigninger
- Reguleringsordningen videreføres
- Sikring af en parallel lønudvikling uanset lønsystem
Serviceeftersyn
- I overenskomstperioden gennemføres, som et fælles projekt mellem parterne, et serviceeftersyn af løndannelsen, TR-systemet, SU-systemet mv.
Pension mv.
- Tjenestemandspensionerne reguleres med værdien af den samlede ramme
- Der aftales forbedringer af gruppelivsordning nr. 85 034 via anvendelse af bonusmidler.
- Såfremt der gennemføres ændringer i pensionsbeskatningslovgivningen, der begrænser skattefritagelsen for pensionsindbetalinger, indføres der frit valg mellem løn og pension for den del af pensionsbidraget, der overstiger skattefritagelsen.
Ligestilling/ligeløn
- Udvidelse af lønperioden under barselsorlov til faderen
- Implementering af EU-direktivet 2006/54/EF af 5. juli 2006 i kollektive aftaler
- Alle arbejdspladser skal tilslutte sig charter for flere kvinder i ledelse
Ansættelsesvilkår
- Fastsættelse af et hovedtjenestested for ansatte med flere arbejdssteder
- Ret til fuld tid eller frigørelsesattest
- For ansatte på nyt lønsystem ydes hjemflytningstillæg, jf. den ansattes pensionsmæssige skyggeforløb
Ferie
- Forbedring af ferieaftalen
Aftaler om tryghed
- Forbedrede vilkår vedrørende opsigelse og fratrædelse
- Tryghed ved omstilling
Voldgiftsinstituttet
- Revision af overenskomsternes voldgiftsbestemmelser (fælles regelsæt)
Socialt kapitel
- Aftale om socialt kapitel revideres.
Kompetence og kvalitetsudvikling
- SCKK videreføres
- Forbedrede og mere forpligtende bestemmelser om kompetenceudvikling
Konfliktmægling
- Etablering af adgang til konfliktmægling i sager om personrelaterede tvister
Trivsel
- Udarbejdelse af kodeks med henblik på sikring af balancen mellem privatliv og arbejdsliv
- Pligt til udarbejdelse af handlingsplan for såvel medarbejder som arbejdspladsen/teamet, når en medarbejder sygemeldes pga. stress.
Tjenesterejser
- Der aftales tilpasninger i tjenesterejseaftalen
- Forbedring af tjenesterejseforsikringen, herunder forhøjelse af forsikringssummerne (uden for aftaleområdet)
Folkekirken
- Aftale om tillidsrepræsentanter udvides til at omfatte de hidtidige cirkulæredækkede områder i folkekirken
- Folkekirken omfattes af samarbejdsaftalen
Forbeholdskrav
- Der tages forbehold for fremsættelse af krav, der følger ændringer på det øvrige arbejdsmarked eller i lovgivningen i forhandlingsperioden.
- Der tages forbehold for fremsættelse af krav i forlængelse af udfaldet af verserende sager for domstole eller voldgiftsretter.
Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 19-10-2011Overenskomst- og aftalekrav til OK11
Offentligt Ansattes Organisationers (OAO) statslige repræsentantskab har den 26. oktober 2010 udtaget krav. Formand Flemming Vinther udtaler, at han er tilfreds med repræsentantskabets opbakning.
Offentligt Ansattes Organisationer - det statslige område - fremsætter følgende generelle krav ved overenskomst- og aftalefornyelsen pr. 1. april 2011:
Attraktive Arbejdspladser
Løn
1) Generelle lønstigninger
- Den samlede ramme aftales som generelle lønstigninger
2) Reguleringsordningen fastholdes
3) Kompensation for personalegoder
4) Tjenestemandspensionen reguleres
5) Mulighed for bruttolønsordninger
6) Grundbeløbsniveau ændres fra 1997 til 2011
Serviceeftersyn af løndannelse
7) I overenskomstperioden gennemføres, som et fælles projekt mellem parterne, et serviceeftersyn af løndannelsen
Tryghedspakke
8) SCKK videreføres
9) Trivsel skal være en del af SCKK´s indsats
10) Samarbejdet mellem samarbejds- og arbejdsmiljøsystemerne skal styrkes via Samarbejdssekretariatet
11) Strammere regler vedr. ansættelsesbevis
12) Forbedring af de generelle aftaler om kompetenceudvikling
13) Forbedrede vilkår i forbindelse med afskedigelse
14) Forbedrede vilkår i forbindelse med tryghed ved omstilling og omstruktureringer
Tillidsrepræsentantaftalen
(Der tages forbehold for de drøftelser, som CFU har med Personalestyrelsen om fortolkning af tillidsrepræsentantaftalen).
15) Der aftales forbedringer i tillidsrepræsentantaftalen
16) Folkekirken omfattes af tillidsrepræsentantaftalen
Samarbejdsaftalen
(Der tages forbehold for de drøftelser, som CFU har med Personalestyrelsen om fortolkning af samarbejdsaftalen).
17) Der aftales forbedringer i samarbejdsaftalen
18) Folkekirken skal omfattes af samarbejdsaftalen
19) Samarbejdssekretariatet videreføres
Elever
20) Der aftales forbedringer for elever
Social dumping, herunder socialt kapitel
21) Der aftales forbedringer i aftalen om socialt kapitel
Ligebehandling
22) EU-direktiv 2006/54/EF af 5. juli 2006 implementeres i kollektive aftaler
- Det sikres, at der udvikles værktøjer til definition af arbejde af samme værdi og lønsammenligninger på tværs af grupper
Arbejdstid
23) Der aftales forbedringer i arbejdstidsaftalen
24) Der aftales betalt spisepause på Det Kgl. Teater. (Hængeparti fra OK08)
Overenskomstbaseret pension
25) Ansatte i fleksjob kan forblive i hidtidigt pensionsselskab ved jobskifte.
26) Der aftales forhøjelse af pensionsbidragsprocenten fra 12,5 % til 15 % for en række organisationsaftaler.
Forbeholdskrav afhængig af faglig voldgift, 24. november 2010.
(Manglende udmøntning af resultatet fra OK08).
Opsigelse/afskedigelse
27) Der aftales forbedringer i forbindelse med afskedigelse
Gruppeliv
28) Der aftales forbedringer af gruppelivsordning nr. 85 034
Tjenesterejseaftalen
29) Der aftales forbedringer i tjenesterejseaftalen
Ferie
30) Der aftales forbedringer i ferieaftalen
Forbeholdskrav
Der tages forbehold for fremsættelse af krav, der følger af ændringer på det øvrige arbejdsmarked eller i lovgivningen.
Udgivet: 12-12-2011 | Redigeret: 12-12-2011Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 07-11-2011Finansministeriet baggrund for deres krav
"Den demografiske udvikling, genopretningen af dansk økonomi og den sam-fundsøkonomiske situation giver meget snævre økonomiske rammer for forhand-lingerne af nye aftaler og overenskomster og stiller samtidig store krav til fornyelse og nytænkning for at imødegå de kommende års udfordringer.
Det er nødvendigt, at lønudviklingen holdes på et niveau, der er i balance med økonomien i samfundet, og som er ansvarligt i forhold til konkurrenceevnen. Der er endvidere behov for, at der med nye aftaler og overenskomster tages skridt, der bidrager til at øge arbejdskraftudbuddet i de kommende år, og som understøtter en dynamisk og effektiv statslig sektor. Endelig er der behov for, at aftaler og overenskomster giver fleksible vilkår, der kan tilpasses opgaverne og forholdene på de enkelte arbejdspladser.
Finansministeriet ønsker, at Lønkommisionens anbefalinger om et serviceeftersyn af aftaler og overenskomster følges op af parterne, så overenskomst- og aftalesy-stemet fornys og fremtidssikres. Et centralt element heri er at forenkle aftaler og overenskomster, så de bliver mere rammeprægede og således, at løndannelsen fremover i højere grad sker lokalt, frem for centralt."
(Finansministeriet dec. 2010)
Finansministeriet har fremsat følgende generelle krav
- Øget og mere fleksibel arbejdstid
- Styrket lokal løndannelse
- Forhøjelse af pligtige afgangsaldre for tjenestemænd i politiet, forsvaret og kriminalforsorgen
- Skærpelse af førtidspensionsfradraget i tjenestemandspensionen
- Udvidelse og ændring af rammeaftale om kontraktansættelse af chefer i staten
- Ændring af cheflønaftalen
- Ændring af aftalen om lokalløn
- Ændring af åremålsaftalen
- Forenkling af lønanciennitetsaftalen for tjenestemænd
- Decentralisering af reglerne om funktionsvederlag
- Revision af aftalen om senior- og fratrædelsesordninger
- Forenkling af pensionsbestemmelsen i § 7 i OAO-fællesoverenskomsten
- Anvendelse af bonusmidler fra gruppelivsordningen
- Forhøjelse af ATP-satsen på AC´s og OAO-S´s område
- Tilpasning af aftale om ydelsessammensætning mv. i bidragsdefinerede pensionsordninger
- Ændring af forhandlingsprocedure ved afsked/bortvisning af overens-komstansatte
- Afskaffelse af bestemmelser om, at fællesoverenskomsten og den relevante organisationsaftale skal oplyses ved stillingsopslag.
- Ophævelse af reglerne om jubilæumsgratiale
- Forenkling og decentralisering af reglerne om tjenestefrihed
- Forenkling af de forpligtelser som samarbejdsudvalgene er pålagt
- Ajourføring af samarbejdsaftalen i henhold til gældende lovgivning
- Videreførelse af aftalen om kompetenceudvikling uden særlige indsatsområder.
- Videreførelse af Fonden til udvikling af statens arbejdspladser med et klarere arbejdspladsfokus.
- Videreførelse af Kompetencefonden med færre lokale bindinger.
- Justering af aftalen om Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsud-vikling (SCKK).
- Ændrede regler om fastsættelse af løn i fleksjob
- Fælles lederaftale som matcher fremtidens institutionsstruktur for ung-domsuddannelser.
- Ændret grundbeløbsniveau
Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 05-02-2014OAO-Stat er kommet med en række specielle krav til OK11
Der etableres mulighed for at indgå aftale om bruttoløn i organisationsaftalerne.
Medarbejdere, der, som sæsonarbejdere, har været midlertidigt ansat, tilbydes genansættelse inden for vedkommende fagområde efter anciennitet. I forbindelse med genansættelsen er der ikke fornyet prøvetid.
Der aftales forbedringer for elever.
Der aftales betalt spisepause på Det Kongelige Teater.
Der aftales et projekt til sceneteknikere på Det Kongelig Teater til fremme af efteruddannelses- og udviklingsaktiviteter udenlands.
Der afsættes midler - herunder anvendelse af OAO´s restpulje fra OK08 - til projekter inden for OAO´s forhandlingsområde i overenskomstperioden.
Udgivet: 19-10-2011 | Redigeret: 11-11-2011Finansministeriets har opstillet følgende specielle krav til overenskomstforhandlingerne
1. Forenkling af organisationsaftalen
A. Sproglig og strukturel forenkling af organisationsaftalen, herunder bortfald af bestemmelser, der er reguleret andet sted.
2. Øget fleksibilitet og forenkling af de nye lønsystemer
A. Indførelse af fleksible regler for forhandling af lokale tillæg.
B. Forbeholdskrav for fremsættelse af krav om ændring af bestemmelser om lønsystemet, herunder ændringer af redaktionel karakter, i tilfælde af, at rammeaftalen om nye lønsystemer ændres.
3. Andet
A. Præcisering af merarbejdsreglerne for grupper der ikke er omfattet af overarbejdsreglerne.