Konsekvenser af udbud og udlicitering 

Udgivet: 09-05-2012 | Redigeret: 24-01-2017
LinkedIn
A A A

Resumé

OAO og FTF giver her et overblik over de vurderinger af udbud og udlicitering, der indgår i den lokale debat om opgaver i udbud.

De vigtigste spørgsmål omkring en udlicitering handler for de fleste politikere om økonomi og kvalitet: Kan det betale sig at udlicitere?

Der i høj grad tvivl om besparelserne ved, at kommunerne udliciterer. Det fremgår bl.a. af en kortlægning af effekterne ved udlicitering siden 2000 som AnvendtKommunalForskning (AKF) udgav i 201. Det er desuden afgørende at medregne alle ekstraomkostninger, når man skal undersøge om det kan betale sig at udlicitere. 

Derudover kan udlicitering i virkeligheden også føre til en dårligere kvalitet i borgernes ydelser. Blandt andet, fordi kvalitet koster penge, og der er risiko for at flytte fokus fra indhold til ”bundlinje”. Ligeledes kan det være vanskeligt at beskrive en ydelse i udbudsmaterialet. Jo mere kompleks en ydelse, desto vanskeligere er det at beskrive kvalitetskravene.

Det fulde notat indeholder i tillæg en række anbefalinger til HovedMED samt ”krav” som udgangspunkt for en drøftelse af udlicitering.

Islands Brygge 32D, 1.sal DK-2300 København S. / Tlf.: 33701300 / E-mail: oao@oao.dk / Sikker mail: e-boks.dk