Hvad er et budget - i regionerne? 

Udgivet: 28-09-2011 | Redigeret: 02-01-2018
A A A

Resumé

Den regionale økonomi er opdelt i tre selvstændige hovedområder, der dækker henholdsvis sundhedsområdet, regional udvikling og social- og psykiatriområdet. Det betyder, at regionerne har tre selvstændige budgetter, og at der derfor ikke kan overføres penge fra et område til et andet.

 

Regionernes budgetter skal balancere, hvilket vil sige at alle indtægter og udgifter skal være lige store. I modsætning til kommunerne har regionerne ingen skatteindtægter. I stedet får regionerne penge fra staten og fra kommunerne. Budgetterne udarbejdes for de kommende fire år, men det er kun det første, som budgettet er bindende for.

 

Regionsrådet er regionernes øverste politiske myndighed, og sidder med bevillingsmyndigheden i den regionale økonomi. I praksis giver regionsrådet dog ofte bevillingen, dvs. ansvaret for at overholde udgifter og indtægter, videre til forretningsudvalget. Regionsrådets rolle bliver dermed at føre tilsyn med forretningsudvalget og andre administrative enheder, der modtager bevilling, samt at bevilge økonomiske midler.

 

Regionsrådet kan vælge mellem et højt bevillingsniveau eller et lavt bevillingsniveau. Et lavt bevillingsniveau kan ses som, at regionsrådet forsøger at styre den enkelte institutions økonomi. Et højt bevillingsniveau vil derimod sige, at regionsrådet har overladt det til forretningsudvalget at forvalte midlerne, hvilket giver en større frihed.

Islands Brygge 32D, 1.sal DK-2300 København S. / Tlf.: 33701300 / E-mail: oao@oao.dk / Sikker mail: e-boks.dk