Vejen mod tillid og samarbejde i staten  

Udgivet: ;19-04-2016
Det er ikke altid så let at arbejde med så abstrakte ting som tillid og samarbejde. Syv statslige arbejdspladser er i gang med projekter, der skal styrke tilliden og samarbejdet på arbejdspladsen. Projekterne var i marts samlet til et seminar for at dele deres erfaringer. På seminaret viste der sig fire hovedudfordringer i arbejdet med tillid og samarbejde. Der viste sig også fælles erfaringer på, hvordan man får et enkelt projekt til at få betydning for hele arbejdspladsen.

CFU og Moderniseringsstyrelsen har sat projekterne i gang for at få mere viden om, hvordan man kan styrke tilliden og samarbejdet på statens arbejdspladser, så man får mere trivsel, kvalitet og effektivitet. KORA hjælper med at måle effekten af arbejdspladsernes indsatser. I tre artikler samler CFU og Moderniseringsstyrelsen erfaringerne fra arbejdspladserne.

 
Første artikel dykker ned i de fire udfordringer, projekter typisk møder i arbejdet med tillid og samarbejde.  Ph.d. Tina Øllgaard Bentzen, hvis ph.d. handler om tillid på arbejdspladsen, hjælper med at svare på, hvad man gør for at undgå, at udfordringerne spænder ben for tilliden.

 
I en anden artikel ses der nærmere på, hvad man kan gøre før, under og efter en projektperiode for at fastholde projektets resultater og sørge for, at projektet ikke løber ud i sandet. Spørgsmålet er: Hvordan får et enkelt projekt betydning for hele arbejdspladsen?


Sidste artikel går i dybden med et af de statslige projekter om tillid og samarbejde. Retten i Århus har arbejdet med at bekæmpe en ”os og dem”-kultur, som hverken gavnede trivslen eller opgaveløsningen på arbejdspladsen. Kulturændringen fik et gevaldigt skub i den rigtige retning ved blandt andet at lade medarbejderne samarbejde i arbejdsgrupper på tværs af matrikler, faggrupper og afdelinger, og ved at lave en ambassadørgruppe for forandringen.

Islands Brygge 32D, 1.sal DK-2300 København S. / Tlf.: 33701300 / E-mail: oao@oao.dk / Sikker mail: e-boks.dk