Innovationsbølgen i Ikast-Brande 

Udgivet: 21-11-2013 | Redigeret: 01-03-2019
A A A

De innovative ideer i Ikast-Brande kommune spænder bredt: Fra at give at give ledige modet og selvtilliden tilbage ved at cykle op af Alpe d’Huez. Til nye tanker om læring og leg i SFO’erne og at lade de psykiatriske patienter bestemme besøgstiderne i socialpsykiatrien. Der findes ikke én opskrift på at være innovativ, det vigtige er, at kunne tænke nyt og anderledes.

Af Marie Aggerstrøm Hansen

Vend din hverdag på hovedet og se den offentlige service fra en ny vinkel. I Ikast-Brande Kommune gennemsyrer innovation al arbejdet i kommunen. Hverdagens innovation er en af vejene til nytænkning. Alle der har en idé til, at gøre hverdagens service bedre skal kunne dele den. 

Medarbejderne i kommunen er kommet med forslag til apps, der skal gøre hverdagen lettere for borgerne. Men også ideer om el-cykler i hjemmeplejen i stedet for biler. Eller at de ledige kan komme ind i jobcentreret direkte fra gaden, og få hjælp, høre foredrag og møde virksomheder.

Giv slip!

Innovation handler om at give slip og udfordre sine egne tankegange, fortæller Lisa Gramkow Østergaard, der er projektleder for arbejdet med innovation i Ikast-Brande. Give slip på sine forestillinger om ”den rigtige måde at gøre tingene på”. Give slip på kontrollen og lægge ensartethed og nulfejlskultur på hylden.

”Tit sætter vi vores egne begrænsninger” siger Lisa Gramkow Østergaard, og fortsætter:

”Vi tænker: ’det kan man sikkert ikke… det må vi nok ikke’. Men vi kan og må meget mere, end vi tror.”

Innovationsbølgen

Det var en temaaften i 2011, der satte innovationsbølgen i gang. 150 af kommunens politikere, ledere og medarbejdere var samlet for at tænke nyt om velfærd. Fra starten stod det klart, at alle skulle arbejde sammen om at få gang i innovationen i Ikast-Brande.

Temaaftenen blev startskuddet til at samle fagfolk, brugere, iværksættere og politikere til ideworkshops for at formulere, hvad målet med innovationen var. Der blev holdt møder med de faglige organisationer og kommunens tillidsrepræsentanter mødtes for at diskutere, hvordan de kunne arbejde med innovation.

I Ikast-Brande har den store forskel for innovationsbølgens succes været, at medarbejderne har reel mulighed for at komme ud med deres ideer. Vejen mod de nye ideer er gået gennem alle niveauer.  På kommunens direktionsgange har projektledere og styregrupper, sørget for nytænkning på hele sektorer som ældrepleje eller beskæftigelse.

Men kommunen har også uddannet et hold medarbejdere og ledere til forandringsagenter, der tager ud på arbejdspladserne og hjælper med få sat ideerne i gang. Derudover kan borgere, virksomheder og arbejdspladser få 20.000 kr. via en innovationspulje til at realisere deres ideer.

De gode ideer skal inspirere alle i kommunen. Hver tredje måned bliver bladet ”MuligHeden”, med historier om forandringer og nytænkning tiltag, uddelt til samtlige husstande og kommunale arbejdspladser.  (Læs MuligHeden her)

Mange af ideerne eksisterer og er tilmed afprøvet i andre kommuner. Dem tager de til sig i Ikast-Brande, og stjæler med stolthed, hvis ideen er god.

Små og store resultater

Det tager tid at vende fasttømrede vaner og skabe mere innovativ kultur i Kommunen. Men resultaterne af innovationsarbejdet kan allerede mærkes både i lille og stor skala.

”Når hjemmeplejen bruger el-cykler i stedet for biler, sparer vi penge på benzin, og medarbejderne får oven i købet bedre helbred og mindre sygefravær”, siger Lisa Gramkow Østergaard.

På skole og SFO-området var tankegangen før, at børnene skulle understøttes i deres leg. Det viste sig sagtens at kunne kombineres med læring. Der kom en konsulent udefra og vendte op og ned på forestillingerne om læring i børnenes fritid.

”Han stilede de dumme spørgsmål, der skulle til for at se tingene fra en ny vinkel”, fortæller Østergaard.

Kommunen ser også på nye måder at bekæmpe ledigheden på. I dag er ledigheden på niveau med, hvad den var før krisen. For det rykker, at jobcentrene er mere fleksible, og det hjælper den enkelte borger, siger Østergaard

Accepter risikoen

At give slip indebærer også en risiko. ”Måske er de nye ideer geniale og fører til bragende succeser, måske fungerer de slet ikke.” siger Lisa Gramkow Østergaard.  Politikere og ledere skal være villige til at tage risikoen, ellers kommer man ingen vegne.

Islands Brygge 32D, 1.sal DK-2300 København S. / Tlf.: 33701300 / E-mail: oao@oao.dk / Sikker mail: e-boks.dk