Københavns Kommune valgte at gå planken ud 

Udgivet: 11-10-2017 | Redigeret: 01-03-2019
A A A

Da anklager om hashmisbrug væltede ind over institutionen Nexus i maj, overraskede Københavns socialborgmester Mikkel Warming ved at stille sig op og forsvare institutionen. Han ville ikke bukke under for mediepresset og ødelægge en velfungerende institution med en masse unødvendige regler. I stedet valgte han at gå tillidsvejen.

Af Freja Czajkowski

Den 26. maj 2013 sad socialborgmester Mikkel Warming (Ø) til et interview, hvor stemningen mellem ham og journalisten bare dalede og dalede. Danmarks Radio havde i et indslag beskyldt institutionen Nexus, der tager sig af udsatte unge, for at hashmisbruget på stedet var ude af kontrol, og socialborgmesteren i København skulle ind og kommetere på sagen.
Men i stedet for at love bod og bedring, som politikere ofte gør i sådanne sager, gik Mikkel Warming den modsatte vej og støttede op om institutionen.

”Vi var meget vrede over, at DR prøvede at lave karaktermord på en institution, der fungerer godt,” siger Mikkel Warming, der samtidig kritiserer journalistikken:

”Der er ikke nogen afsløring i, at udsatte unge ryger hash. Der bliver røget hash på efterskoler, i ungdomsklubber og blandt unge generelt – det ville der ikke være nogen afsløring i. Men der er i særdeleshed ikke nogen afsløring i, at udsatte unge nogle gange, ikke altid, kan have et hashforbrug og nogle gange også et hashmisbrug,”

For Mikkel Warming var kodeordet ”tillid” i sagen om Nexus. 4-5 måneder forinden at indslaget blev sendt, havde DR kontaktet borgmesterkontoret for at få aktinsigt i sagen. Derfor gik Mikkel Warming og hans medarbejder tingene igennem.

”Vi undersøgte selvfølgelig, hvad der var op og ned, og vi fandt ud af, at vi faktisk ikke syntes, der var noget at komme efter. Hverken i forhold til hashforbruget eller i forhold til en masse anklager om uregelmæssigheder i økonomien,” fortæller Mikkel Warming.

Og det var ikke det eneste, deres undersøgelse viste. Faktisk fandt de ud af, at institutionen klarede sig utrolig godt. Fem unge fra Nexus bestod sidste år folkeskolens afgangseksamen. Et helt usædvanligt resultat blandt udsatte unge.

Gik aggresivt til forsvar

Derfor var socialborgmesteren forberedt, da han udsendelsen blev sendt, og han skulle interviewes i 21 Søndag.

”Vi gik mere aggressivt til forsvar, end vi plejer. For vi havde ikke bare tillid til Nexus, men begrundet tillid. For vi kan se, at de leverer,” siger Mikkel Warming.

Ifølge ham reagerede DR med chok, og stemningen under interviewet dalede efterhånden, som han forsvarede Nexus og kritiserede journalistikken i indslaget.

Og det var ikke kun DR, der blev forbavset over Mikkel Warmings svar på anklagerne. I dagene efter blev hans mailboks fyldt med positive mails fra offentligt ansatte overalt i landet. Han havde nemlig sagt fra i stedet for at følge mediernes dagsorden.

”Det havde været så nemt at sige, ’det ser ikke så godt ud, vi må hellere få en undersøgelse’ og så håbe på, at det er glemt en måned efter. Det ville have været standardreaktionen. Og det er så her tillid kommer ind i billedet, for hvis man er usikker på, hvad der er forgået, så er det sværere at gå planken ud, for hvad dukker der så op,” siger socialborgmesteren og fortsætter:

”Jeg tror, at rigtig mange, ikke mindst offentligt ansatte, har ventet på, at nogen sagde fra. Fordi man ikke har oplevet, at der blev vist den form for tillid og at der blev sagt fra overfor den måde at beskrive især det sociale område på.”

Mikkel Warming forklarer, at det sociale område er kompliceret, og der er gråzoner og nuancer. Og at man i en medieverden og politikerverden ofte glemmer det.

Ekstra regler til alle

”Det interessante, men deprimerende i denne sammenhæng er, at det er noget, man tydeligvis ikke er vant til – heller ikke her i Købenahavn,” siger han og forklarer, at politikkere ofte kaster sig ud i at lave ekstra regler, når en sag kommer i medierne. Regler som gælder for alle institutioner og ikke blot den, der har problemer – i stedet for at arbejde med sagerne enkeltvis.

”Det har vi også gjort før. Det skal guderne vide. Til mit eget forsvar vil jeg også sige, at der har været større grund til det i andre sager”, siger Mikkel Warming og henviser til bostedssagerne, der kørte i medierne i 2008 og 2009.

At håndteringen af Nexus-sagen langt fra er normen, viser et møde Mikkel Warming havde med Nexus nogle måneder efter sagen kørte.

”Tillidsrepræsentanten kom hen og sagde til mig, at han kneb sig selv i armen hver morgen, fordi der stadig ikke var kommet en masse nye regler om, hvordan de nu skulle forholde sig til unge, der brugte hash eller havde et stofmisbrug,” fortæller Mikkel Warming og afslutter:

”Men hvis man har begrundet tillid, som vi havde i Nexus-sagen, så synes jeg, det er ens forpligtelse at stille sig op og forsvare institutionen.

Islands Brygge 32D, 1.sal DK-2300 København S. / Tlf.: 33701300 / E-mail: oao@oao.dk / Sikker mail: e-boks.dk